Ha itt nem találsz választ a kérdésedre, kérlek írj a Chat ablakba (Kérdés küldése) és hamarosan válaszolok.

Nem lényeges a sokak által emlegetett NASA-ra való hivatkozás, viszont fontos megérteni a sima szűrők és az Reverse Osmosis közötti különbség gyakorlati fontosságát.
A hagyományos víz szűrők hasonlóan működnek, mint a konyhában a teaszűrő. A szűrő szétválasztja a teafüvet a teától.
A tea átfolyik,minden más fennakad. Ahogyan egyre több a teafű a szűrőben a folyadék nehezebben jut át, sőt előfordul, hogy a teafű is átcsúszik, ha átfér a szűrő valamely nyílásán.
Ezen az elven működnek a hagyományos szűrőket tartalmazó víztisztítók. Felületük egy idő után telítődik, a rajta összegyűlt szerves anyagokon akár baktériumok is megtelepedhetnek.

Az RO technológiát legegyszerűbb úgy elképzelni az előbbi példa alapján, mintha a teaszűrő felületét folyamatosan egy vízáramlattal lemosnánk a lefolyóba, hogy az mindig tiszta maradjon. Így a nyílások lehetnek sokkal kisebbek, mert nem dugulnak el. Ezeket a nyílásokat akár molekula méretre lehet csökkenteni, ami garantálja azt, hogy szinte csak a vízmolekulák jutnak át.
Ezért képes az RO membrános víztisztító nagyon alapos, és ami még fontos, hogy állandó minőségű víztisztításra.
…..és ne felejtsük el, hogy senki sem víztisztítóra vágyik, hanem megbízható, finom tiszta vízre.

A víztisztítók többsége tartályos kialakítású, hiszen régebben az alkalmazott RO membránok kapacitása nem tudta biztosítani az azonnali víztisztítást, ezért a lassú folyamathoz szükséges volt tartályban összegyűjteni a vizet. Amikor kinyitod a tisztavíz csapot, ebből a tartályból folyik a víz a poharadba. Ennek a megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.
Hátránnyal kezdve, első pont a nagyobb helyigény. Ez a tartály cca. 30cm átmérőjű és közel ugyanilyen magas fém henger, aminek a mosogató alatti konyhaszekrényben kell helyet szorítani. Szintén hátrány, hogy a nem megfelelő fertőtlenítés, okozhat fertőzést a tartályban. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy ebben már a tisztított víz van, amiben nincsenek fertőtlenítő anyagok (hypó, klór, stb.)
Előnye, hogy folyamatosan van 10-20 liter tisztított víz tartalékod, ami hálózati vízhiány esetén is rendelkezésre áll. A kialakításánál fogva a tartályos rendszereknél általában nagyobb a szűrők felülete, így jobban terhelhető a víztisztító, ami a fúrott kút vizének tisztításakor lehet előny. Küllemében pedig egy robosztusabb megjelenés jellemzi. Gyakran az első szűrőház átlátszó, aminek köszönhetően a szűrő állapota ellenőrizhető bontás nélkül is.
A fejlődés az átfolyós rendszerek irányába mutat, mi is ezt tartjuk jobb választásnak, de természetesen elsődleges a vevő igénye.
Érdemes segítséget kérni és az igényeket pontosítva hozni meg a jó döntést.
Évtizedekig jól működő megoldást keresel, érdemes olyan készüléket választani, ami nem okoz csalódást.

Nincs rossz kérdés, csak olyan, amit fel sem teszel! Kérdezz bátran!
Oldalt a chat ablakba (Kérdések küldése) írd le a kérdésed és hamarosan részletes választ kapsz.

Sokan nem értik, hogyan építhetik fel a modern elvárások szerint a lakás/ház teljes víztisztítását.
Röviden: Vízlágyító a bejövő víz kezelésére + ivóvíz tisztító a konyhába.
Egyik sem pótolja a másikat és nem váltják ki egymást, mindkettőnek más a feladata, más problémát kezel.
A bejövő hálózati víz általában nagyon kemény, ezért vízkövesedést, lerakódásokat, érzékenyeknél bőrirritációt okoz. Ennek kezelésére a hálózati vízlágyító alkalmas. Az RO konyhai víztisztítók kapacitása, kialakítása nem arra lett tervezve, hogy a lakás teljes vízigényét fedezze. Értelmetlen is nagyon megtisztított vízzel a WC-t öblíteni, vagy mosáshoz, mosogatáshoz használni. A vízlágyító alkalmazása legtöbbször elegendő a magasabb kényelmi igények kielégítésére.

Viszont a vízlágyító nem ivóvíz tisztító.
Ezért alkalmazunk a konyhában egy helyi víztisztítót, ami nagyon tiszta, és finom vizet képes előállítani emberi fogyasztásra (főzésre, ivásra). Már mosogatásra sem használjuk, arra jó a vízlágyítóval kezelt víz. Értelem szerint a konyhapulton így két csaptelepünk van, egyiket mosogatáshoz használjuk, másikat fogyasztáshoz. Van lehetőség olyan csaptelep beszerelésére, ami mindkét vizet külön kezeli, mivel egy csaptelepbe van építve.

Tehát még egyszer: A bejövő víz kezelésére beszerelünk egy vízlágyítót valamely helységbe (pincébe, garázsba, mosókonyhába, fürdőszobába), a fogyasztásra szánt vizet pedig megtisztítjuk egy helyi konyhai beépített víztisztítóval.
Ez ad teljes megoldást a lakás vízkezelésére.

Mivel egymástól független a két rendszer, ezért ez így eltérő időpontokban is kialakítható. Ha az anyagi keret szűk, akkor érdemes a konyhai víztisztítóval kezdeni, mert hatását nézve lényegesen dominánsabb az egészségre és a kényelemre nézve egyaránt.

Erre a kérdésre röviden: Maréknyi aktív szén nem képes több száz, de még csak több tíz liter víz tökéletes megtisztítására sem. Értem én,hogy futballpálya mérete van ha kiterítjük, de a gyakorlat az más.

Tapasztalatunk és méréseink szerint, vadonatúj töltet és lassú átfolyás mellett az első néhány liternél nem tökéletes, de mérhető a tisztítás, ami ezt követően rohamosan romlik. Ha ez a megoldás működne, egy gyártó sem bonyolítaná túl a saját víztisztítóját.
Modellezve a kistöltetű aktívszenes víztisztítókban lejátszódó folyamatot és felnagyítva a molekulák nagyságrendjét emberi léptékre ez olyan, mintha a Duna két partjára tennénk egy-egy hatalmas aktív szén darabot és ettől azt remélnénk, hogy a folyó közepe is kitisztul.

Nos, erre nehéz röviden válaszolni, jobban szeretem a személyes megbeszélést. Nézve azt, hogy a tisztított vizet issza majd a családod és a készülékek is 100-200 ezer forintos kategóriát képviselnek, érdemes a döntés előtt végigbeszélnünk, szóval hívj!
Azért gondolatébresztőnek néhány szempont a döntéshez.
A készülék kínálatunkat úgy alakítottuk ki, hogy lefedje a konyhai, beépített RO készülékek teljes igény spektrumát. Más elven működő készülékekben a tapasztalataink és méréseink alapján nem hiszünk és nem is forgalmazunk csapra szerelhető, mechanikai szűrős, aktívszenes készülékeket.
Megítélésünk szerint a „Tisztított, finom, egészséges vizet a családnak” projekt egy olyan feladat, amit egyszer kell jól megoldani. Az AquaCleanrs víztisztító családunk életre szóló megoldás, akár örök garanciával.
A választáshoz leggyakoribb szempontok az alábbiak.
A készülék ára.
A kínálatunkra igaz, hogy minél drágább annál jobb. Természetesen az AquaCleanerscsalád legkisebb tagja is teszi a dolgát és megbízható, de felszereltebb készülékektől nagyobb kapacitást, nagyobb biztonságot, nagyobb kényelmet, hosszabb élettartamot kapsz.

A készülék helyigénye.
Itt ugye két nagy csoport a tartályos és az átfolyós rendszer amit vizsgálunk. A tartályos készülékek helyigénye lényegesen nagyobb és be kellene férnie úgy szélességre, mint magasságra és mélységben a mosogató alatti konyhaszekrénybe (méretek a készülékek részletes adatainál).
Az átfolyós víztisztítók lényegesen kisebbek. Van olyan modellünk (RAPID) aminek a szélessége cca. 10 cm és fektetve akár a konyhaszekrények lábazati részében is biztonságosan elhelyezhető, így teljesen láthatatlanul teszi a dolgát.
A készülékkomputerrel vagy anélkül.
Másképpen feltéve a kérdést: áramfogyasztás vagy áramfogyasztás nélkül. A komputer folyamatosan ellenőrzi a víztisztaságot, öblíti az RO membránt (ami jótékonyan hat annak élettartamára is), vezérli a nyomásfokozó szivattyút, stb. A komputer vitathatatlanul hasznos eleme a rendszernek.
Az áramfogyasztása elhanyagolható a lakásod nagyfogyasztóihoz képest. Nem a víztisztító áram fogyasztása fogja megterhelni a családi kasszát, viszont sokkal megbízhatóbb készüléket jelent.

A készülékeink megbízhatóságát akarjuk azzal kiemelni, hogy örök garanciát ajánlunk minden termékünkhöz. Természetesen ennek az a feltétele, hogy Te is megteszed mindazt, amit a víztisztító üzemeltetéshez a hatóságok előírnak.
Minden évben időben elvégzed a szűrők cseréjét és a készülék fertőtlenítését.
Ne feledd, hogy a családodnak akarunk biztosítani egészséges és finom ivóvizet.

Ha együttműködésünk sikeres, akkor mi azt vállaljuk, hogy a 12 hónapos készülék garanciát minden elvégzett szűrőcserekor újabb 12 hónappal meghosszabbítjuk.
Ezzel gyakorlatilag örök garanciát kapsz a készülékedre.

Miért fontos a fertőtlenítés, más forgalmazók miért nem emelik ki ennek fontosságát?

A kérdés második részére nem tudom a választ. Az első részére viszont igen.
A víztisztítók nagy részét városi vezetékes ivóvíz tisztítására tervezték. A bevizsgáltatás során használt hivatalos neve is jelzi: ivóvíz utántisztító kisberendezés. Magyarországon és jellemzően Európában a vezetékes víz jelentős fertőtlenítő adalékanyagokat tartalmaz. A víztisztító berendezések leválasztják a tiszta vizet, melyben ezt követően akár szaporodhatnak is (főleg a tartályos rendszerekben) baktériumok.
Ennek előzménye általában a szereléskor, szűrőcserénél bejutó bacik, amik később elszaporodhatnak.
Ezért minden alkalommal, amikor megbontjuk a zárt rendszert, ismételten elvégezzük a fertőtlenítést.
Tapasztalat szerint a mi általunk javasolt fertőtlenítési eljárás (jól) elvégezve, 12 hónapos védelmet jelent.
Azért fontos a fertőtlenítést komolyan venni, mert a készülékben nincs szenzor, ami érzékelné, hogy bakteriális fertőzés lépett fel. A kedves felhasználó, azaz a te orrod fogja jelezni, hogy büdös a víz.
A folyamat viszont sokkal előbb kezdődött, így hetekig ittátok a fertőzött vizet a családoddal mire észrevetted.
Könnyen előfordulhat, hogy nem megfelelő fertőtlenítő anyagot használva, vagy rosszul elvégzett, vagy el nem végzett fertőtlenítési eljárás miatt a csapvíztől nem jobb minőségű vizet fogyaszt a család, hanem rosszabbat.
Ezért fontos a megfelelő fertőtlenítőszer, módszer és annak elvégzése.

Ez a kérdés elsősorban olyan területeken szokott felmerülni ahol a vezetékes vízellátó rendszer nincs kiépítve.
Sokan szereztek be tőlünk víztisztítót erre a feladatra, mert a külterületi építési engedély kiadásának feltétele volt a bevizsgált, határértékek alaltti vízforrás biztosítása.

Minden Magyarországon engedélyezett víztisztítót vezetékes víz betáplálásával vizsgálnak és ezért az engedélyt is erre kapják a víztisztítók.
Ennek elsősorban az az oka, hogy a Magyarországon az ivóvíz nagyobb részt sztenderd ezért a Budapesten bevizsgált készülék közel hasonló eredményeket fog produkálni az ország más részein is.

A fúrt kutakból származó vizekre ez nem feltétlen igaz, hisz nem tudható milyen összetevőkkel érkezik a felszínre a víz. Jellemzően magas vas-mangán-arzén tartalmat kell határértékre szorítani és szűrőcserék között ott is tartani ami komoly feladat. Ezt megnehezíti a bakteriális fertőzés kockázata, hisz legtöbben a kút fertőtlenítését soha nem végzik e. Így a víztisztító, eltérően a hálózati víztől,még a baktérimokkal is harcol.
Azok a forgalmazók, akik régebben vannak a szakmában az évek alatt összegyűlt tapasztalataikra építve javasolhatnak készülékeket erre a feladatra.
Mi fúrt kútra csak az AquaCleaners Full víztisztítót javasoljuk. Ez a készülék sokszor bizonyított már és betartva az általunk javasolt üzemeltetést, megbízható, tiszta, finom vizet szolgáltat.
Beépített UV C lámpa gondoskodik a baktériumok elpusztításáról.

Hangsúlyozom, ahogyan egy előző kérdés válaszában már kifejtettem, hogy nem a teljes rendszer tisztításáról beszélünk, hanem a konyhában kialakított víztisztításról, melyet fogyasztásra, főzésre lehet használni.
A teljes rendszer tisztítása léptékekkel költségesebb eljárást kíván.

Magyarországon csak bevizsgált ÁNTSZ (már nem így hívják) engedéllyel rendelkező víztisztítókat lehet forgalmazni. Sajnos még mindig vannak ügyeskedők, akik csak beblöffölik, hogy van a készüléküknek engedélye.
Az engedélyeztetési eljárás része, hogy megállapítják a mérések és a felhasználás alapján a szűrők cseréjének gyakoriságát. Természetesen ez sok mindentől függ úgy, mint a fogadott víz minősége, az átfolyatott víz mennyisége, környezeti hőmérséklet, fertőtlenítési eljárástól, stb.
A nagyobb terhelések esetén 6 hónapos csereintervallumokat ajánlunk. Normál családi használatnál, városi víz szűrésére 12 hónapos csere javasolt.
Természetesen a felhasználót nem bünteti meg hatóság, ha elmulasztja a cserét, viszont leginkább az Ő érdeke, hogy garantáltan jó vizet igyon a családja. Az elmaradó szűrőcseréknek néhány, jól érthető oka van úgy, mintpl. :feledésbe merült; nem akarok költeni rá;nincs rá időm; nincs, aki elvégezze…
A gond, hogy a víztisztító ezeket az érveket nem méltányolja.

A víztisztító vásárlás egy döntés, hogy „jobb minőségű vizet akarok fogyasztani a jövőben”.
Ehhezaz első nagyobb lépés a megfelelőkészülék megvásárlása. Ezt követően évente egyszer van teendő a cél érdekében, ez a szűrőcsere és a fertőtlenítés. Ennek rendszeres elvégzése garantálja, hogy a poharadban tényleg egészséges és finom vizet engedhetsz.
Azt szoktuk javasolni, ha anyagi lehetőség nem engedi meg a szűrőcserét, legalább a fertőtlenítést végezd el évente egyszer, netalán kétszer. A fertőtlenítés viszonylag egyszerű, gyorsan elvégezhető és mégis sokat számít a víz minőségét tekintve.
Fertőtlenítő oldatot minden kedves vevőnknek ingyenesen küldünk, ha kéri, csak a postázás költségét kell állnia, vagy teljesen díjtalanul, személyesen átveheti az irodánkban.

Én el tudom végezni. 🙂 Nagy valószínűséggel Te is, ha szerettél játszani LEGO-val.
Minden segítséget megkapsz tőlünk, amire csak szükséged van a beszereléshez. Készültek régebben beszerelési videók, amik kellő segítséget jelentenek, ezeket a készülékek weboldalain megtalálod. Telefonon bármikor hívhatsz (éjjel ne) ha megakadsz a folyamatban, vagy kérdésed van. Nem közvetítő kereskedők vagyunk, nem futunk el, nem tekintjük lezártnak a kapcsolatot azzal, hogy kifizetted a készüléket.
Érdekeltek vagyunk abban, hogy elégedett légy a víztisztítóddal, ajánld ismerőseidnek, tőlünk szerezd be a csereszűrőket,……meg már csak emberségből is segítünk.
Még egy infó: jellemzően a mesterek 10-20 ezer Ft. körüli összeget szoktak kérni a beszerelésért.
Gyakori, hogy vízszerelőt hívnak, és ha a mester kér támogatást, neki is szívesen, állunk rendelkezésre, de leginkább családon belül megoldják a vásárlók vagy jó szomszéddal, baráttal együtt. Egyetlen készülék sem maradt beszerelés nélkül az elmúlt évtizedben.  🙂
Jó tanács: csak akkor kezdj hozzá, ha élvezed! Dühből, haragból, kelletlenségből nehéz szépet alkotni.

Ha Te szerelted be a készüléket, akkor annak csak töredéke az erőfeszítés.
Típustól függ, hogy pontosan mik a lépések, de lényeg, hogy a megküldött csomagban található szűrőkkel váltsd ki a régebben benne lévőket. A sorrend szinte teljesen mindegy. Találtam egy remek videót, amit nem mi készítettünk, de iránymutatást ad, ha bizonytalanságot érzel.

Fontosnak tartom az őszinteséget. Igen a víztisztítók fogyasztanak vizet a tisztítás folyamatában az alkalmazott technológia miatt.
Nézzük, hogy érdemes ezt vizsgálni.
Más kérdés alatt már kifejtettem az RO víztisztítási rendszer lényegét. Egy vízáramlat a tisztítási üzemmódban az RO membrán felületét a lefolyó felé mossa. Ez a tisztítóvíz egy vékony csövön befolyik a szennyvízrendszerbe. Van aki ezt a vizet felfogja és felhasználja másra, nem fogyasztásra.
Ha ezt a vizet nem akarjuk hasznosítani, akkor a készülék üzemeltetési költsége így alakul:
Országosan cca. 1000 Ft/m3 körül vannak a hálózati víz díjszabásai (csapvíz+csatornadíj).
1000 Ft-ért kapsz 1000liter vizet, azaz 1liter víz =1 Ft. Egy fő vízigénye (közvetlen fogyasztás, főzés, ételkészítés) cca. 3 liter/nap,egy hónapban cca. 100liter. A víztisztító 100liter tiszta víz elkészítéséhez 2-300 liter vizet használ fel. Tehát a havi, fogyasztásra szánt 100 liter víz összes költsége 300Ft. Ez nagyjából 3 palackos ásványvíz ára.
Arra akarok rámutatni, hogy bár megnöveli a vízfogyasztást a víztisztító használata, de összehasonlítva a legközelebbi alternatívával a palackos ásványvíz vásárlással,még így is lényegesen kedvezőbb….és ha a környezetszennyező PET palackokkal is számolunk, valamint a szállítással, cipekedéssel, akkor vitathatatlanul az otthoni víztisztítás a legjobb megoldás.

Igen. Mindent. Szinte csak H2O marad.
Ez sokakat aggaszt és rendkívül érdekes véleményeket olvasok ebben a kérdésben.
Csináljunk egy kis rendet a fejekben.
Nincs olyan víztisztító, ami minden szennyeződést, egészségre előnytelen anyagot kiszűr és az ásványi sókat benne hagyja. Három lehetőségből lehet választani.

1. Olyan szűrési technológia, ami nem tökéletesen szűr ezért marad benne ásványi anyag és minden más is. ….de hát pont ezt akarjuk elkerülni, a „minden mást”!
Ha kevés benne a „minden más” akkor kevés az ásványi anyag tartalom is.
Ha magas az ásványi anyag tartalom akkor magas a „minden más” is.
Azt gondolom érthető ennek a megoldásnak hibája.
Ezek a készülékek nem RO rendszert, csak hagyományos mechanikai szűrőket és/vagy aktív szenet tartalmaznak.

2. A második rendszer érdekes. Jó minőségű RO rendszer, ami tökéletesen tiszta vizet produkál, majd megkerülve a víztisztítót egy elosztón keresztül (bypass szelep) a szűretlen vizet beleengedjük a szűrtbe, ezzel megemelve annak ásványi anyag tartalmát. Persze ezzel a szűretlen vízben lévő „minden mást” is visszakeverjük. Eredményét nézve megérkeztünk az első megoldáshoz. ???

3. A harmadik megoldás, amit én a legcélravezetőbbnek tartok, hogy az RO membrános készülék tökéletesen tiszta vizet állít elő, majd ezt a vizet átengedjük egy visszasózó patronon, amiből  kioldódnak a hasznos ásványi anyagok és nem kell meginni a „minden mást”.
A mi készülékeink mind így működnek.

Fontos még tudni, hogy Magyarországon szabvány írja elő az ivóvízzel szemben támasztott követelményeket. Ennek része, hogy az ivóvíz keménységének el kell érnie az 50 mg/liter CaO értéket.

Komoly viták zajlanak szakemberek, kutatók között is arról, hogy a szervezet milyen hatékonysággal hasznosítja a vízben található szervetlen ionokat. Sok szakember vallja azt, hogy a szervezetnek szerves anyagokból felvett ionokra van szüksége, amit elsősorban növényi tápanyagokból tud fedezni.

Józanésszel átgondolva: az emberi táplálkozás rendszerint a szilárd étel és az elfogyasztott folyadék keverékéből áll. A gyomorba kerül minden és innen, illetve az emésztőrendszeren áthaladva szívódik fel. A szilárd táplálék jelentősen magasabb ásványianyag forrás, mint a víz. Külön a vizet vizsgálni fölösleges, hisz az elfogyasztott táplálékkal együtt keveredik a gyomorban. Ez a keverék fogja biztosítani a szükséges ásványianyagot a szervezet számára. A víztől remélni mindezt, teljesen értelmetlen. Ez a kérdés csak nagyon szélsőséges helyzetben lehet valóban fontos, ha valaki napokig, hetekig nem eszik, csak vizet iszik. Csupán emberbaráti szeretetből is remélem, hogy nincsenek közöttünk sokan ezzel az ötlettel.

Akit részletesebben érdekel az ivóvízszabvány:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Iv%C3%B3v%C3%ADzszabv%C3%A1nyok_el%C5%91%C3%ADr%C3%A1sai

Igen….de ennek nincs jelentősége.
Következőképpen kell vizsgálni a kérdést:
Az RO rendszerekben a szűrés oroszlánrészét az RO membrán végzi. Szinte csak a vízmolekulákat engedi át. Az ezt megelőző szűrők, csupán az RO membrán terhelését csökkentik. Minden gyártó felépíti azt a szűrési láncot, amit az alkalmazott elemek paraméterei alapján legideálisabbnak tart.

Az előszűrő kisebb résmérete csökkenti az RO membrán terhelését, viszont növeli az előszűrőn felhalmozódó szennyeződést. A jól felépített víztisztító készülék úgy van megkomponálva, hogy minden szűrési fokozat közel egyformán van terhelve. Nincs értelme az első szűrőt nagyon terhelni azzal, hogy mindent ki akarunk vele szűrni, míg a következő egységekre alig jut feladat.
Azt gondolom jobb a szűrők méretezését a mérnökökre bízni, akiknek mérési adatok segítik a munkájukat.

TDS = Total Dissolved Solids = a vízben lévő, összes oldott anyag mennyisége.

Elektromos vezetőképességgel jól meghatározható, a nagyobb vezetőképesség magasabb oldottanyag tartalmat jelent. Mértékegysége: ppm.

A csapvíz  250 – 900 ppm,

az ásványvizek: 300 – 1500 ppm,

a tisztított vízé 10 – 100 ppm.

A mért TDS értékből következtetni lehet a víz keménységére.
Megmérve a TDS értéket mg/l-ben vagy ppm-ben és elosztva 10-zel, megkapjuk a keménységi fokot a vizünkben.

Tájékoztatásként:

Víz keménysége és az EC összefüggése
TDS °d EC Keménység
ppm mS/cm μS/cm
0 – 40 0 – 4 0-0,08 0 – 80 nagyon lágy víz
40 – 80 4 – 8 0,08- 0,16 80 – 160 lágy víz
80 – 180 8 – 18 0,16 – 0,36 160 – 360 közepesen kemény víz
180 – 300 18 – 30 0,36 – 0,6 360 – 600 kemény víz
300 felett 30 felett 0,6 felett 600 felett nagyon kemény víz

GPD=Gallon Per Day (gallon per nap)
A víztisztító vagy az RO membrán kapacitását mutatja. Azt, hogy hány gallon vizet képes megtisztítani naponta a víztisztító.(1 gallon = 3.78 liter)
Mivel a víztisztítók legkisebb keresztmetszete az RO membrán, ezért az RO membrán kapacitása meghatározza a víztisztító kapacitását.
Egy 50 GPD-s membrán egy nap alatt 190 liter vizet képes megtisztítani, folyamatosan üzemelve.
A leggyakoribb membránkapacitások 50-500 GPD közöttiek.
A kisebb kapacitású víztisztítók 50-75 GPD értékű membránnal szereltek. A magasabb kapacitású víztisztítók általában 100GPD-s membránt használnak. Az átfolyós rendszerekbe alkalmazzák a nagyobb kapacitású membránokat, melyek méretben is nagyobbak és akár ezekből többet is beépít a gyártó a készülékbe.
Minél nagyobb az RO membrán GPD értéke, annál több vizet képes szolgáltatni egységnyi idő alatt.
Ez akkor számít, amikor aláteszed az edényt a tisztavíz csapnak, hogy főzéshez engedj tiszta vizet.
Az, hogy mennyi időt kell várnod, mire kifolyik a szükséges mennyiség, elsősorban a membrán GPD értékétől függ.
Sok RO membrán gyártó van, neves és egyik legjobb minőséget képviseli az Amerikai Down cég Fimtech membránjai. A minőség az árban is jelentkezik. A gyártó hologramos matricával és részletes termék matricával látja el membránjait, mert gyakran hamisítják.